Sambo

Sambo este un sport care si-a inceput activitatea in Rusia. Sambo din limba rusa se traduce ,,Autoaparare fara arme” . La baza acestui sport se afla procedee si elemente tehnice care provin din diferite lupte nationale ale popoarelor URSS si ale altor tari. Sambo si-a inceput activitatea la inceputul anului 1920 in clubul sportiv ,,Dinamo” – Moscova Rusia.
         Primele competitii au avut loc in 1923, s-a dezvoltat  in doua directii : sportiva si aplicata. Vasilii Oscepcov, un judokan excelen s-a transferat la Moscova dupa ce a terminat institutul de judo ,,Kadokan” cu centru neagra 2 Dan. Oscepcov  a obtinut postu de instructor de autoaparare a clubului Dinamo-Novosibirsk. Acesta a dorit sa introduca un nou sistem de procedee care sa fie accesibil tuturor. Din acest motiv a infintat o grupa de elevi la care si-a impus sarcina majora de a inventa procedee de autoaparare pentru toti. El a inceput sa imbunatateasca procedeele de judo cu unele elemente din luptele ce erau atunci pe teritoriu URSS . Asa a aparut si stilu care este prezent si acum in sambo , prezentat si de echipamentul din ,,sambovci” ,,sort” si ,, bartovci”. In 1937 Oscepcov a fost arestat si dupa acest incident nu a mai fost vazut de nimeni, insa sambo a fost dezvoltat mai departe de elevii protagonisti ai acestuia.
         Ca ramura oficiala de sport a fost acceptata pe data de 16.11.1938. In aceasta perioada in Rusia comitetu pentru educatie fizica si sport a elaborat o hotarare despre ,,dezvoltarea luptei in stil liber” . Dupa 12 ani de activitate a luptei sambo pe teritoriu URSS in 1950 incepe sa se dezvolte si pe plan international. Prima competitie internationala are loc in 1957 intre sportivii sambisti sovetici si sportivii judokani din Ungaria. Dupa aceasta perioada sambo incepe sa i-a amploare deschizandu-se deja si federatii in mai multe tari . In 1936 FILA ,, Federatia internationala de lupte amatori” recunoaste sambo ca fiind ramura de sport internationala.

  Primul Campionat European a avut loc in orasul Riga –Letonia in 1972, iar primul Campionat Mondial s-a desfasurat in Teheran in 1973, din 1981 este introdus in Campionatul Mondial de la Madrid si desciplina de sambo feminin .
         Sambo include doua tipuri de lupta: sambo sportiv : feminin si masculin, si sambo combat masculin, acesta incude toate categoriile de varsta incepand de la copii pana la seniori. Echipamentu este format din ghete( bartovki), sort si veston ( sambovki), acestea fiind de culoare rosu si albastru.

Sambo este cunoscut in Romania in anul 2005, datorita lui Viorel Gasca, actualul presedinte al Federatiei Romane de Sambo.

Prima medalie la ramura combat masculin o aduce Romaniei sportivul Ionescu Liviu, acesta obținând argint la Campionatul Mondial seniori.

Prima medalie de aur adusa pentru Romania la o Cupa Mondiala a fost cucerita de Costache Eugenia, in anul 2012, in Rusia la Moscova, lucrand momentan voluntar la sectia C.S.M. PITESTI.

Prima medalie de aur castigata pentru Romania la un Campionat European a fost cucerita de Hondiu Daniela in anul 2015.

Prima competitie majora de sambo  organizată in România a fost Campionatul European de juniori si tineret in anul 2012 Bucuresti, apoi Campionatul European de Seniori in anul 2014 si Campionatul Mondial de Juniori si Tineret in anul 2016.

Incepand cu anul 2014 la C.S.M. PITESTI s-a infiintat sectia de SAMBO. In acest an la Campionatele Mondiale de Juniori a participat Paraschiv Maria,la categoria de 80kg iar la Campionatul European de Seniori au participat Tanasa Magda categoria 68kg si Costache Eugenia categoria 72kg. Tot in acest an s-au obtinut 11 medalii, dintre care : 2 medalii de aur la Cmpionatul National de Seniori , 5 aur la Campionatul National de Tineret si un argint , iar la Campionatul National de Cadeti: doua medalii de aur si un argint.

In anul 2015 Kovacs Dora a castigat medalia de bronz la Campionatul European de Juniori,categoria 70 iar la Campionatele Europene au participat :Costache Eugenia categoria 64 si Bors Mihaela categoria 52. La Campionatele Nationale s-au obtinut 19 medalii.

In anul 2016 Lioveanu Lavinia s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de Seniori din Bulgaria. La Campionatele Nationale s-au obtinut un nr de 22 de medalii.

In anul 2017 la Campionatele Nationale se cucersc un numar de 19 medalii din care 9 la seniori,3 la tineret,3 la juniori si 5 la cadeti .

In anul 2018 la Campionatele Nationale se cucersc un numar de 22 de medalii din care 7la seniori,4 la tineret,5 la juniori si 6 la cadeti.    La Campionatul Mondial de seniori din Romania(Bucuresti)  participa si sportivul Miron Catalin la Sambo Combat , categoria 68kg.

In anul 2019 sportivul Puricel Radu participa la Campionatul Mondial de Juniori de la Taskhent-Uzbechistan  la ctg 81kg.Tot in acel sportivul Radu Puricel  participa si la Campionatul European de cadeti din Riga-Letonia la categoria 78kg unde se claseaza pe locu 4.

La Campionatele Nationale in anul 2019 se cuceresc un numar de 20 medalii din care 9 medalii la seniori,3 la tineret,3 la juniori si 5 la cadeti.

In anul 2020 la Campionatele Nationale se cucersc un numar de 13 medalii  din care 4 la seniori,4 la tineret si 5 la juniori.

 

Nume  
Ion Moraru  
Nicolae Gagiu  
Ion Tamasanu  
       
Ion Vorovenci      
Cornel Stanescu      
Luca Malusanu      
Ion Moraru      
Ilie Nicolae      
Dumitrescu Laurentiu      
Stefan Gheorghe      
Mihai Tintonescu      
Ion Veliciu      
Nicolae Gagiu      
Mircea Porcescu      
Constantin Rizon      
Natalia Andrei      
Dan Betini      
Doina Anton      
Costantin Gheorghe      

 

 

Jocurile Olimpice

Spanu( Anton) Doina, editia din 1976, antrenor Ilie Nicolae
Adina Anton, editia din 2004, antrenor Doina Anton
Otilia Ruica Esanu, editia din 2004, antrenor Ionut Esanu

Campionate mondiale, seniori, juniori I si II

State Georgeta(sen), loc 2 cu echipa Romaniei, antrenor Dan Betini
Adina Anton, loc 1 la lungime juniori I, antrenor Doina Anton

Mentionam si alti sportivi cu prezente la aceste competitii: Manafu Norica, Cristina Vasiloiu, Donovici Daniel, Dumitru Adriana, Doaga Ioana, Mircea Oana, Carnaru Adrian, Dragomir Adrian, Dragomir Denisa, Daroczi Ciprian.

Jocurile Mondiale Universitare

Doina Anton, Betini Dan, Pescaru Liodor( loc 3)

Campionatele Europene de seniori, tineret si juniori

Doina Anton, de doua ori locul III, Manafu Norica, loc III la stafeta, Cristina Vasiloiu( juniori), loc 1 la 1500 si 3000m, participare la seniori, Adina Anton, loc 2 la juniori, loc 3 la tineret,

Medaliati la Campionatele Balcanice, Campionate nationale de seniori, tineret si juniori:

Goanta Stefan, Tabacioiu Ion, Nicolae Soare, Betini Dan, Coroja Valentin, Corbea Iacob, Gavrila Constantin, Ion Valentin, Codrea Marius, Cristea Mihai, Susa Dan, Bortoi Mirela, Tanase Ionut, Enache Ionut, Matei Catalina, Stan Constantin, Valcu Bogdan, Tudora Marius, Dumitru Lucian, Costache Alin, Turcu Marius, Georgescu Gheorghe, Gagiu Nicolae, Chirila Rodica, Boaja Cosmina, Carnaru Adrian, Dragomir Adrian.

Sportivi ai sectiei cu recorduri nationale:

Coroja Valentin, Ion Valentin, Carnaru Adrian, Valcu Bogdan, Vasiloiu Cristina, Codrea Marius, Doaga Ioana, , Pescaru Liodor, Stan Constantin.

Colectivul tehnic al sectiei în prezent

Gheorghe Constantin, coordonator si antrenor maestru
Coroja Valentin – antrenor maestru
Mirela Borțoi – antrenor maestru
Betini Dan- antrenor maestru
Eșanu Otilia- antrenor maestru

 

Noutati din Sambo
Denisa Dragomir, locul 1 la Livigno Skymarathon

Denisa Dragomir, locul 1 la Livigno Skymarathon

Denisa Dragomir a câştigat Livigno Skymarathon, o cursă de 34 km cu 2.600 m diferență de nivel, prima pentru ea din Skyrunning World Series. Sportiva legitimată la CSM Piteşti/FC Argeş Denisa a terminat dificilul traseu în 4 ore, 38 de minute și 13 secunde. Este al...

Sari la conținut