Recenta ediţie a CN de triplusalt pentru tineret şi seniori de la Bucureşti a fost una fastă pentru CSM Piteşti, Alexandru Tache devenind campion naţional, iar Bogdan Cioacă vicecampion. Sportivii pregătiţi de profesorul Fernando Georgescu, de la LPS Viitorul Piteşti, confirmă parcursul bun din ultimii ani şi speră la o cariera pe măsură la seniori, acolo unde se măsoară valoarea unui sportiv.
Piteștiul nu mai dăduse de ceva timp un campion național, în ciuda faptului că are o tradiție de necontestat în proba ”cangurilor”. De la Carol Corbu, campion european indoor în 1973 și participant la Olimpiada din 1972 de la Munchen, unde a terminat al patrulea și până la Marian Oprea, medaliat cu argint la Olimpiada din 2004 de la Atena și cu bronz la Mondiale și Europene, Piteștiul a produs mai mereu triplusaltiști de valoare. Cum ar fi și Daniel Donovici care, chiar dacă nu era piteștean, a cunoscut consacrarea la CSM Pitești, sub atenta îndrumare a lui Fernando Georgescu.
Acum, Fernando Georgescu îi pregătește pe Alexandru Tache (21 de ani) și Bogdan Cioacă (20 de ani) pentru marea performanță. Sunt doi tineri talentați și foarte muncitori, dornici să calce pe urmele celebrilor lor predecesori. I-am abordat pe amândoi pentru a vedea ce obiective au.
1. Cum a fost concursul în care v-ați clasat pe primele două locuri, mai ales că a fost la seniori?
ALEXANDRU TACHE: A fost un concurs bun, cu un rezultat de care sunt mulțumit, mai ales că de curând am avut o accidentare care mi-a dat relativ peste cap pregătirea, însă pot spune că în final lucrurile au mers bine. Este prima dată când obțin titlul de campion național la categoria seniori și mă bucur că am obținut două medalii de aur, atât la seniori cât și la tineret, pentru cele două cluburi la care sunt legitimat, CSU Pitești și CSM Pitești.
BOGDAN CIOACĂ: Pentru mine acest concurs a fost o oportunitate pentru obținerea unui rezultat cât mai bun, mai ales pentru că era de luat în calcul varianta unei medalii. Iar faptul că a fost un concurs de seniori și o medalie la această categorie de vârstă ar fi însemnat enorm pentru mine și din pricina gândului că m-aș clasa printre cei mai buni sportivi ai țării.
2. Ce v-ați propus pentru acest an?
ALEXANDRU TACHE: În continuare urmează să începem pregătirea pentru sezonul competițional din vară, care va începe în luna mai. Vor fi câteva concursuri la care ne dorim să obținem o performanță mult mai bună și bineînțeles un record personal.
BOGDAN CIOACĂ: Mi-am propus ca în acest an să-mi îmbunătățesc recordul personal și să mă apropii cât mai mult de 16 metri.
3. Pe plan internațional ce așteptări aveți?
ALEXANDRU TACHE: Dacă vorbim de competiții internaționale, anul acesta am ca obiectiv Campionatul European de Seniori, pentru care mi-am propus inițial să realizez baremul de calificare, după care să obțin un rezultat cât mai bun în finala de la Paris.
BOGDAN CIOACĂ: Obiectivul meu pe plan internațional este îndeplinirea baremului de calificare pentru Campionatul European de Tineret din Norvegia, de anul viitor.
4. Ce idol aveți la triplusalt din țară și de peste hotare?
ALEXANDRU TACHE: Din țară, la triplusalt, nu poate fi altcineva decât Marian Oprea, care a obținut niște rezultate extraordinare în cariera sa, iar pe lângă faptul că este un sportiv de performanță de excepție, un exemplu, este și un om deosebit, de la care cu siguranță ai ce învăța. Dintre triplusaltiștii din afară care performează în momentul de față, cel mai mult îmi place americanul Will Claye, dar preferatul meu rămâne englezul Jonathan Edwards, deținătorul recordului mondial la triplusalt încă din anul 1995.
BOGDAN CIOACĂ: Idolul meu este Marian Oprea deoarece este o legendă pentru sportul românesc și merită toate aprecierile pentru ceea ce a realizat. Iar din afară nu pot să spun că am un idol, deoarece sunt mulți atleți de valoare și merită toate aprecierile.